Maak je agenda maar klaar voor het najaar. Op nummer 1: cybersecurity! Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

1. Weet waar je data zit

Heeft je bedrijf ook al een stap gezet richting het hybride werken en een eerste cloudervaring? Met allerlei apps die data in de cloud bewaren denken we dat alles veilig is. De vraag is, weet jij ook waar de data zich effectief bevindt? En misschien nog belangrijker, is deze data veilig?

Het is belangrijk om bij elke partij te gaan luisteren waar ze welke data bewaren. Door de vele applicaties heeft het bedrijf meerdere leveranciers die allen een verschillende strategie hanteren.

2. De nood aan een policy

De kans op een cyberaanval is jammer genoeg behoorlijk groot. Het is belangrijk om te weten waar ze het meest schade kunnen aanrichten. Een policy die op alle vlakken wordt toegepast is een must. Het monitoren en oplossen van mogelijke problemen laat je best zoveel mogelijk automatiseren, op die manier kan je sneller reageren en moet je niet zozeer nieuwe mensen gaan zoeken op de arbeidsmarkt die momenteel in een 'war for talent' fase zit.

3. Meer en meer supply chain attacks

Cybersecurity is niet alleen een zorg voor jouw bedrijf, maar evenzeer alle toeleveranciers. Als cybercriminelen niet meteen kunnen binnendringen, gaan de nieuwe technieken via de systemen van de toeleverancier die zijn security misschien minder goed op orde heeft. Problemen bij een vendor of leverancier kunnen onverwacht de deur openen voor hackers. Hou in de gaten wie waar toegang heeft.

4. Ransomware is een structureel probleem

Het is niet voldoende om de symptomen te blijven behandelen, we moeten gaan kijken naar de oorzaak van het probleem. Ransomware is en blijft één van de populairste aanvalsmethoden om schade aan te richten. Uit cijfers blijkt dat vooral overheden de omvang van het probleem niet zien en minder actie ondernemen.

Ransomware: 4 stappen • DAVO Group

5. Train de zwakke schakels

Gebruikers worden gezien als de zwakke schakels binnen het bedrijf, maar tevens zijn ze ook de laatste verdediging tegen de hackers.

  • Digitalisering binnen bedrijven heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt.
  • Kloof tussen jong en oud is plots heel groot.
  • Training en bewustwording zijn belangrijke stappen in het volledige proces.
  • Wat zijn de risico's en waar moeten de medewerkers op letten?

 

Bron: IT Daily